Parlamenti felszólalás – Gulyás József (SZDSZ)

ELNÖK: Gulyás József, az SZDSZ képviselője, szintén a miniszterelnöknek kíván kérdést feltenni: „Kevesebb lesz az ország civilek nélkül” címmel. Miniszterelnök úr Herczog László miniszter urat jelölte ki válaszadónak. Kérdezem, hogy elfogadja-e a személyét.

GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Igen, elnök úr.

ELNÖK: Öné a szó.

GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Gondolom, egyetértünk abban, hogy közös érdekünk az, hogy az uniós forrásokat a lehető leghatékonyabban hívja le Magyarország, használjuk fel akár civil szervezeteink közreműködésével is az ország javára. Sajnos, a civil szervezetek által megpályázott és a felhasználásra váró vagy éppen már felhasznált fejlesztési források felhasználásának nehézségeiről, a bonyolítás körülményeiről és gyakran lehetetlen feltételeiről egyre több aggasztó hírt hallunk mostanában. Most már nem egyszerűen arról szólnak a hírek, hogy a civil szervezetek nehezen jutnak hozzá a forrásokhoz, hanem egyre inkább ellehetetlenülnek a belső szabályozások, az előírt követelmények miatt.
Nem tudom, tudnak-e arról itt a tisztelt Házban, hogy a mai nap délelőttjén több tucat civil szervezet képviselői demonstráltak a pályázókkal közvetlen kapcsolatban álló közreműködő szervezet, az Európai Szociális Alap Nonprofit Kft. székháza előtt. Tiltakoztak a szervezetek, mert véleményük szerint a támogatási rendszer a teljes bizalmatlanságra, a jelentős állami erőfölény korlátlan érvényesítésére, a segítés helyett az értelmetlenül túlzó kontrollra épül. Az elnyert pályázati támogatások kapcsán a törvényességi megfelelést, a szabályok, a szerződéses feltételek betartását egyoldalúan, következetlenséggel, önkényes jogértelmezés és gyakorlat mentén alkalmazza a bonyolításban érintett vagy azért felelős intézményrendszer.
Az ellenőrzési eljárások során a bonyolító szervezet elképesztő szakmai, adminisztratív hibákat, ügyviteli és egyéb hibákat követ el minden következmény nélkül. Rájuk nem vonatkoznak a határidők. Sajnálatos, hogy ennek következményeképpen a magas hivatalok úgy tartanak vissza forrásokat, vagy éppen követelnek vissza megítélt pályázati támogatást, hogy arra sem méltatják a pályázókat, a civil szervezeteket, hogy indokolják a jogszabályi hivatkozások vagy a szerződési pontok megjelölésével döntésüket.
(15.30)

Így a különböző civil szervezetek a döntések formalizálásának hiánya miatt jogorvoslattal sem élhetnek. A civil szervezetek ma demonstrálnak, követelik a szabálytalansági eljárások végrehajtásának felfüggesztését, továbbá tárgyalni akarnak.
Kérdezem a kormány illetékes képviselőjét, kívánnak-e változtatni az eddigi gyakorlaton, illetve mikor ülnek tárgyalóasztalhoz a civilekkel.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

ELNÖK: Herczog miniszter úré a szó.

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szociális és munkaügyi miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tudomásom van a mai demonstrációról, ki is jelöltem a kormány képviselőjét, aki átvette a petíciót, és egyben megállapodtak arról, hogy mikor kerül sor a tárgyalásra, ennek időpontja: e hét szerda délelőtt. Tehát gondolom, a személyes találkozó keretében tisztázható lesz, hogy milyen kérdések megoldásáról van szó.
Ami az NCA-ból folyósított támogatásokat illeti, erre az évre 7 milliárd 84 millió forint a támogatási keret, ebből már megítéltek 6,5 milliárdot, és ennek a 26,45 százaléka, 1,7 milliárd forint, amit már ki is utaltak, ez időarányos a korábbi gyakorlat szerint.
Ami pedig a konfliktusokat illeti, szeretném azért még egy körülményre felhívni a figyelmet. Nem mondom azt, hogy a támogatási rendszer ideálisan működik; azt igen, hogy a munkatársaim lelkiismeretesen dolgoznak, és ez a történet egyik oldala. A másik oldala, amiről persze kevesebbet lehet hallani, hogy nem egy esetben azért kell a támogatást elutasítani, mert hiányzik a támogatás felhasználásáról szóló beszámoló, netán a civil szervezetnek köztartozása van, esetleg nem számolt el korábbi költségvetési forrásból a támogatással, vagy elszámolt, de azt nem fogadták el, és ezek objektív kizáró feltételek.
Tehát azt hiszem, a probléma elég bonyolult, mindenesetre abban egyértelműen nincs vita, hogy erről tárgyalni kell, és a tárgyalásra sor is fog kerülni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

ELNÖK: Gulyás képviselő úré a szó.

GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Tisztelt Miniszter Úr! Nyilván nem várom el, sőt nagyon nem várom el – ellenkezőleg -, hogy következetlen gyakorlatot folytasson, vagy a jogszabályi megfelelést ne ellenőrizze az intézményrendszer felelős vezetése, illetve mindazok, akik ebben közreműködnek.
Ugyanakkor az általam megismert példák arról tanúskodnak, hogy a saját belső szabályaikat vagy az ellenőrzési gyakorlatot nem következetesen alkalmazza az intézményrendszer, illetve arról tanúskodik, hogy nem a pályázók hibájából dőlnek be olyan projektek, amelyeknek a megvalósítása közös érdekünk volna.
Kérem és bízom is abban, hogy ön és munkatársai tanulmányozzák szerdáig az eddigi gyakorlatot, és megnézik azokat a működési zavarokat – éppen a civilek által megfogalmazott javaslatok, problémák figyelembevételével -, hogy ezen a tárgyaláson tényleg az érdemi problémákról lehessen beszélni. Mert természetesen vannak olyan példák, gyakorlatok, amelyek nem fogadhatók el, ahol nem kell utalni, vagy vissza kell követelni a forrásokat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) De az a cél, hogy a források mégiscsak jól hasznosuljanak, és ne büntessük azokat a szervezeteket, amelyek közcélokat látnak el.
Köszönöm szépen.

ELNÖK: Miniszter úr!

DR. HERCZOG LÁSZLÓ szociális és munkaügyi miniszter: Köszönöm. Tisztelt Képviselő Úr! Ha jól értem, akkor a céljaink közösek, hogy ezek a támogatások gyorsan és hatékonyan odajussanak azokhoz, akiket ez megillet, ebben nincs is vita, a tárgyalásra sor kerül. Azt, hogy konkrét, egyes esetekben a gyakorlat jó volt vagy nem volt jó, azt hiszem, legjobban akkor lehet megállapítani, ha mindkét felet meghallgatjuk. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha olyan egyeztetésre kerül sor, ahol az ellenérvek is elhangzanak, akkor általában mind a két fél módosít az álláspontján, és ilyenkor igen gyakran a megoldást is közösen megtaláljuk.
Ezt remélem a szerdai megbeszéléstől, köszönöm, hogy felhívta erre a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: