Mégsem csitt?

Tarlós nem ért egyet a civilek drasztikus korlátozásával

Nem ért egyet a civil szervezetek fellebbezési jogát korlátozó törvénymódosító javaslattal Tarlós István, ezért ezt az előterjesztést a maga részéről visszavonja – ezt a politikus szerda délutáni sajtótájékoztatóján közölte. A főpolgármester elmondta azt is: nem kizárt, hogy csütörtökön vagy pénteken életbe lép a szmogriadó tájékoztatási fokozata Budapesten, de még nem lépett életbe.

Ma, 18:12


Tarlós István emlékeztetett: parlamenti képviselőként Kósa Lajossal és Kovács Zoltánnal közösen több törvénymódosító javaslatot tettek. Ezek egyike a civil szervezetek ügyfélként való fellebbezési jogát korlátozná, illetve megszüntetné. A főpolgármester közölte: véleménye szerint a szándék helyes, ugyanis vannak, illetve lehetnek olyan civil szervezetek, amelyek nem feltétlenül segítő szándékkal ellenkeznek egy-egy ügyben, hanem esetleg azért, hogy “engedjék magukat meggyőzni”. Ugyanakkor nem hiszi, hogy helyes lenne, ha “a civil szervezetek jogait ilyen erőszakosan és agresszíven általánosan nyirbálnák meg” – tette hozzá.

Tarlós István ezért szerdán a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét írásban tájékoztatta, hogy ezt az előterjesztést a maga részéről visszavonja. A politikus közölte: ilyen általános jogelvonást nem tart helyesnek a civil szervezetekkel szemben. A főpolgármester hangsúlyozta: ettől az egy előterjesztéstől a maga részéről visszalép, a többit viszont fenntartja.

A szmogriadóval kapcsolatban a főpolgármester úgy fogalmazott: “nem elképzelhetetlen”, hogy a szmogriadó első, tájékoztatási fokozata életbe léphet csütörtökön vagy pénteken, de még nem lépett életbe. Tarlós István elmondta: kiadta az utasítást a főváros környezetvédelmi osztályának, hogy folyamatosan, éjjel-nappal figyeljék az előrejelzéseket és kövessék a mérési adatokat. Tarlós István közölte: biztosítja a lakosságot, hogy elrendelik a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, ha erre szükség lesz.

És itt az Indexen is:

 

Tarlós István visszavonja a civilek jogait korlátozó törvénymódosító előterjesztését

2010.11.03. 18:11 – MTI

Tarlós István visszavonja az egyik, Kósa Lajos és Kovács Zoltán fideszes képviselőtársaival együtt tett törvénymódosító előterjesztését, mert úgy látja, az a civil szervezetek jogait erőszakosan korlátozná.

Mint fogalmazott, a visszavont előterjesztés “a civil szervezetek ügyfélként való fellebbezési jogát korlátozná, illetve szüntetné meg”. Tarlós István ugyanakkor jelezte: az ötletgazda szándékát helyesnek tartja, és annak erkölcsi tartalmával is egyetért. Ezzel utalt arra, hogy lehetnek olyan civil szervezetek, “amelyek nem feltétlenül és bizonyíthatóan segítő szándékkal ellenkeznek, hanem lehetnek olyanok, akik netán azért (ellenkeznek), hogy engedjék magukat meggyőzni”.

Közölte, nem hiszi azonban azt, hogy helyes lenne, ha civil szervezetek jogait “ilyen erőszakosan és agresszíven, általánosan nyírbálnánk meg”. Tarlós István azt hangoztatta: egy ilyen generális jogelvonást nem helyesel a civil szervezetekkel szemben.

Elmondta, a Fidesz parlamenti frakciójának a vezetőjét írásban már tájékoztatta arról, hogy ezt az előterjesztést a maga részéről visszavonja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: