BOJKOTT A KÖZÖSSÉGI KEZDEMÉNYEZÉSEK TÁMOGATÁSÁÉRT!

Tarts velünk!

BOJKOTT A KÖZÖSSÉGI KEZDEMÉNYEZÉSEK TÁMOGATÁSÁÉRT!

Felhívás a társadalmi fejlesztéseket célzó TÁMOP pályázat bojkottjára és folytatásának jobbítására!

A hazai civil társadalom évek óta vár egy olyan pályázatra, amely a valódi helyi közösségi kezdeményezések elindítását, megerősítését, szakmai támogatását szolgálná. Azok az éppen formálódó helyi együttműködések, amelyek a pályázatok követelményrendszere miatt mindeddig kimaradtak az Európai Uniós források kedvezményezetti köréből, a számukra előteremthetetlen önerő, túlzott támogatási összeghatárok, aránytalanul nagy adminisztratív követelmények miatt. Esetükben fontos lenne az együttes pénzügyi és szakmai  támogatás társadalomfejlesztő pályázati programjaik megvalósításához. És látszott erre esély, egészen sokáig.

Az elmúlt 5 évben sok-sok szakmai egyeztetés, közös gondolkodás előzte meg a tavaly tavasszal végre megjelentetett TÁMOP 5.5.1 A konstrukciót, amit aztán az NFÜ a beadási határidő napján (!), szeptemberben, indoklás nélkül (!) visszavont. Majd most, néhány napja, váratlanul megjelent egy teljesen másról szóló, csábítóan nagy összegekről (20-70 millió forint projektenként) szóló pályázat tervezete (TÁMOP-5.5.1.A számon) karácsony előtt. Annak ellenére, hogy óriási szakmai tiltakozás övezte, ahelyett, hogy visszavonták volna, kiírták: 1,1 milliárd forint szétosztására készülnek, amely eredetileg arra szolgált volna, hogy pályáztatásban ÉS közösségi kezdeményezések segítésében már gyakorlott szervezetek támogassanak sok kisebb szervezetet, az NCA-tól eltérő módon szakmailag is, és nem csak pénzzel. Erre most megint nem lesz mód, a kis szervezetek reális projektekkel nem pályázhatnak, ellenben néhány szerencsés megint elnyerhet átlag 50 millió forintot, önerő nélkül. Ezt a kiírást most van aki roma civil támogatásnak tartja, van, aki a zöldek számára lát lehetőséget benne, de bármivel is foglalkozik bárki, megpróbálkozhat vele, hiszen a felhívás céljai, a várt eredmények oly tágan, bizonytalanul (és sokszor érthetetlenül) vannak megfogalmazva, hogy azokat mindenki (szinte) úgy értelmezheti, ahogy akarja. De ez egyben azt is jelenti, hogy félő: ebből a pénzből nem lesz semmi, csak pazarlás – valódi fejlesztés, a hazai civil társadalom erősítése aligha.

Szerintünk sokan lehetnek, akik már írják is a pályázatot. De azt is gondoljuk, hogy ezt a pénzt a valóban helyi, valóban közösségi és segítségre szoruló kicsiktől vették el!

Kedves Civil Szervezetek!

Bojkottáljuk a TÁMOP 5.5.1/A pályázati felhívását!

Ne írjatok, ne adjátok be a pályázatot, az erre szánt időben gondoljátok át, honnan tudtok személyes segítségeket kérni, önkénteseket bevonni, helyiektől adományokat kapni!

Szervezzétek az 1%-os kampányt!

Az időt és energiát, ami elmenne a nagyon esélytelen pályázatírásra, azt okosan felhasználva mutassátok meg, hogy valódi civil tevékenységre tudjátok fordítani! Írjátok meg pár sorban, mit csináltatok volna, ha frissen induló kezdeményezésként ehhez szakmai és pénzügyi támogatást kaptatok volna! Mert most ezt nem kapják meg a civilek, csak 20 szerencsés…

De talán még nincs veszve minden!

Az „A” kiírást a tervek szerint még két további, B és C konstrukció követi majd. Ha van ötletetek, hogy itt milyen pályázati kiírásokra lenne szükség, jelentkezzetek 2010 január 25. hétfőn 12 óráig, hogy ne fordulhasson elő, hogy nélkülünkk tervezhessék a további TÁMOP 5.5.1-es pályázatokat!

Az ÁRH nyitó tüntetésének eredményeként azóta is egyeztettünk az NFÜ-vel (ennek hírei folyamatosan a https://papirorszag.wordpress.com/ -on), aminek során ígéretet kaptunk arra, hogy ezeket az NFÜ a szokottnál nyitottabban fogja egyeztetni a civilekkel!

Vegyünk részt közösen a pályázati kiírások megformálásában!

Csatlakozzatok a bojkotthoz, amivel megmutathatjuk, hogy a civilek számára vannak fontosabb értékek, mint egy 40-50 milliós egyszeri pályázat megnyerése!

Csatlakozzatok a bojkotthoz, ha civil közösségeteket a TAMOP 5.5.1 jelenlegi feltételei kirekesztik közösségfejlesztő programjaitok megvalósításából!

Mert fontosabb, hogy válaszokat kapjunk a kérdéseinkre, hogy a javaslatainkat komolyan vegyék, hogy a civilek méltósága végre érték legyen a fejlesztéspolitikában és a döntéshozók számára!

Amit tehát kérünk tőletek:

–         Csatlakozzatok a TÁMOP-5.5.1.A kiírás bojkottjához, és buzdítsatok erre másokat is!

–         Csatlakozzatok január 25. hétfő délig a a TÁMOP-5.5.1.B és C konstrukciók közös civil tervezésére és hívjatok másokat is, akiknek vannak jó ötleteik, milyen pályázati kiírások kellenének!

Csatlakozni a http://www.doodle.com/95e2ixg5ueezr8z2 felületen tudtok. Nem kell mást tenni, mint beírni a „Neved” helyre a saját és/vagy szervezeted nevét, rákattintani a kis négyzetre, abban az oszlopban, amihez csatlakozol, és megnyomni a mentést! Köszönjük!

Adjátok meg e-mail címeiteket Javaslatokat, véleményeket is várjuk a  tamop551.bojkott@gmail.com és a tamop551.tervezese@gmail.com e-mail címeken.

Végre ne csak egymás között morogjunk a pályázati rendszerek milyensége miatt!

Mutassuk meg a nyilvánosság előtt is, hogy a civilek igenis szívükön viselik a helyi közösségek érdekeit és az uniós támogatások és közpénzek hatékony és átlátható elosztását is!

Hogy velünk már nem lehet akármit megcsinálni, akármit megetetni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: